• Zážitok z vône čaju
          • Zážitok z vône čaju

          • Premýšľali ste niekedy, ako dlhú cestu urazí čajový lístok, než sa dostane do vašej šálky? Aké dobrodružstvo čaj zažije, ako si vychutnáte jeho chuť a vôňu? V týždni od 15.1.-19.1.2024   sme sa s deťmi v ŠKD rozprávali o raste, zbere a vôni čajových lístkov. Spoznávali sme rôzne druhy liečivých bylín, z ktorých sme si pripravili voňavé čaje. Na našom posedení nechýbalo ani chutné čajové pečivo, med a citrón. Vďaka vôni byliniek šíriacej sa zo šálok sme mali nezabudnuteľný zážitok. Na záver si deti vo svojich oddeleniach vyrobili svoj originálny hrnček. Fotogaléria

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 16. 1. sa uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko. Táto súťaž je zameraná na prednes slovenských povestí a nesie meno spisovateľa Jozefa  Cígera  Hronského. Súťažilo sa  v troch kategóriách.

             V I. kategórii 2.- 3. ročník  bolo udelené 1. miesto Zare Semanovičovej z 3. C.

            V  II. kategórii 4. – 5. ročník bolo umiestnenie nasledovné: 1. miesto Paulína Muchová zo 4.D,  2. miesto Zuzka Kukučková zo 4.A, 3. miesto Peter Kimle z 5. C.

            V III. kategórii 6. – 7. ročník sa 1. miesto Tereza Galková, 2. miesto Ivan Šarina, 3. miesto  Emma Furová .

            Zarka Semanovičová, Paulínka Muchová a Terezka Galková  budú reprezentovať našu školu na okresnom kole.  Budeme im držať palce.

            Pani učiteľkám ďakujeme za prípravu. Poďakovanie patrí aj porote, ktorá pracovala v zložení Mgr. Valentová, Mgr. Bernátová, Mgr. Juráčková. Fotogaléria

        • Time to Rhyme
          • Time to Rhyme

          • Trieda 4.C sa v tomto školskom roku v rámci anglického jazyka zapojila do eTwinningoveho projektu: „ Time to Rhyme” – “Čas na rýmovanie“, v ktorom je okrem našej školy zapojených ešte ďalsích 14 škôl z Európskej Únie a Turecka.

            Žiaci pochádzajuci z Turecka, Poľska, Jordánska, Maďarska, Českej Republiky, Rumunska, Grécka, Talianka a Estónska už majú za sebou tri básne, viacero vianočných aktivít a novoročný pozdrav.

            V nasledujúcich týždňoch nás čakajú aj online stretnutia, kde sa žiaci budú nielen vzájomne spoznávať, ale aj interaktívne pracovať a aktívne používať anglický jazyk.

            Cieľom projektu je obohacovanie slovnej zásoby žiakov vytváraním rýmov, básní, objavovanie anglického jazyka a multikultúrneho prostredia v spolupraci s našimi partnerkými školami. Fotogaléria

        • Ako sa staráme v zime o vtáčiky
          • Ako sa staráme v zime o vtáčiky

          • Kým niektoré vtáky dajú pred príchodom zimy prednosť teplejším krajinám, ďalšie sú u nás celoročne. Stabilnou súčasťou osadenstva v kŕmidle býva vrabec, sýkorka, stehlík, hrdlička, žlna a ďateľ. S prvým prikrmovaním začíname až v období, kedy napadne sneh, alebo sú vonkajšie teploty dlhodobo pod nulou. Našim vtáčikom najviac chutia slnečnicové semienka, pšenica, čerstvé a sušené jablká.

            Je dôležité, aby krmivo nebolo zvlhnuté a aby ho nesfúklo z kŕmidla na zem. Počas chladných dní im neponúkame vodu, mohli by sa v nej okúpať a zamrznúť. Do krmiva nedávame ani pečivo, ktoré vtákom spôsobuje tráviace problémy. Ak ich naučíme vracať sa  k nám, neopustia nás ani po zvyšok roka. Od jari do jesene budú chytať hmyz a čistiť stromy od húseníc a iných škodcov.

            Kŕmidlá máme zavesené na stromoch v našom školskom lesíku a myslíme aj na to, aby vtáčiky mali počas kŕmenia prehľad o okolí, možnosť z kŕmidla rýchlo odletieť, ak by sa v ich okolí objavila mačka alebo pes. Fotogaléria